De brigade komt eraan
Door: ZSN Brigade
Blijf op de hoogte en volg Stichting
07 Februari 2012 | Nicaragua, Managua
Vanavond is het dan zover: om 23u lokale tijd komt de 12e ZSN brigade aan op het vliegveld van Managua!
We hebben een mooi programma voor ze in elkaar kunnen zetten de afgelopen week, maar eerst zullen ze kunnen genieten van een gezonde nachtrust. Misschien nog een Nicaraguaans biertje of een Flor de Caña ('s-lands rum) voor het slapen gaan?!
Gisteren is Carlos vertrokken naar Nederland. Nadat hij zijn volledige bagage moest laten doorzoeken in Houston (er was niet zoveel te doen, zoals hij zelf schreef) liep hij op Schiphol nog de brigadisten en hun uitzwaaiers tegen het lijf. Het werd een vrolijke kruising der wegen.
Ondertussen trof ik Carl en Frieda in Dulce Sueños. Carl gaat niet direct mee met de brigade (die eerst naar León gaat alvorens door te reizen naar La Villa), hij blijft in Managua om Frieda uitgeleide te doen. Met z'n drieën zijn we naar het grote winkelcentrum Colonia gewandeld, waar we in een supermarkt terecht kwamen die niet onderdoet voor een AH-XL. de contrasten kunnen erg groot zijn hier. Voor het donker waren we weer thuis. De wijk waar we verblijven, Martha Quezada, is met het invallen van de schemer niet meer veilig voor buiten- maar vaak ook binnenlandse wandelaars, dus dat gaan we beslist vermijden. 's Avonds altijd een taxi nemen als je erop uit gaat.
Zondag zijn we de dag begonnen met een wandeling door het Parque Archeologico. Op onze uitnodiging waren twee Nederlandse heren te gast die namens een reisorganisatie die gespecialiseerd is in duurzaam toerisme de mogelijkheden van het park en van de omgeving van villa Sandino bekeken. Zaterdagavond hadden Carlos en Maria Isabel voor de twee gasten en andere genodigden nog powerpoint-presentatie gegeven over het park en de mogelijkheden ervan. Naast Nederlandse en Nicaraguaanse ZSN-ers en de twee landgenoten van de reisorganisatie waren daar verschillende leden van Asopropcn (de club die het park oprichtte en beheert) en een aantal gidsen bij aanwezig. Dit gezelschap was ook present bij de rondleiding door het park, waarbij zich ook de burgemeester en een vertegenwoordigster van Intur (Nicaraguaanse VVV zeg maar) aansloten. De rondleiding was een succes! Iedereen was onder de indruk en er komt zeker een vervolg. Het zou toch mooi zijn als door ecotoerisme een economische impuls aan de streek kan worden gegeven,
Daarna hebben Carlos en ik de reis gemaakt van Villa Sandino naar Managua. We hadden een bus die prop en prop vol zat en waar toch alsmaar meer mensen in bleken te kunnen. Daar is een mooi Nicaraguaans woord voor dat ik laatst voor het eerst hoorde: chiminea. Denk aan het Engelse woord chimney (schoorsteen)en je hebt een beeld voor je. Het was een goedkope bus. Hij stopte bij elke dikke boom en schoot niet zo op. We hebben bijna 4 uur over de reis gedaan. In het vervolg kunnen we dus maar beter opletten dat we de espresbus hebben, dat is veel prettiger reizen.
's Avonds Lekker een biertje gedronken en een bord spaghetti gegeten bij Sarah gegeten. Sarah woont in dezelfde straat als waar we logeren ze zet gewoon een tafeltje en een paar stoelen op de stoep en tsjakka, daar is een terras!
Gisteravond hebben we daar weer gegeten (vis met veel knoflook) en de brigadisten zullen ook nog wel van de kookkunst van deze kordate Nicaraguaanse gaan genieten.
De brigadisten... ze komen eraan.
Alex van hotel Dulce Sueño heeft voor vanavond een minibus geregeld die de brigadistas gaat ophalen. Busje komt straks, nl. om 21u00 lokale tijd. Ik ga ze opwachten en heel hard zwaaien vanachter de grote glazen wand bij de bagageband!
saludos
Anja